Geplaatst op

3 hoge vaste planten voor kleur en structuur in de herfst

Zo eind augustus, wanneer de herfst in de lucht hangt, zie je de tuin veranderen. Zomerkleuren vervagen en je borders kunnen er uitgeput uit gaan zien. Dit is de tijd voor hoge vaste planten.

De hele zomer groeien deze planten achterin de border onopvallend groter en groter. Totdat ze ineens de volle aandacht trekken met prachtige bloemen en structuren.

1. Vernonia arkansana ‘Mammuth’

Deze uit Noord-Amerika afkomstige prairieplant wordt zo’n 2 meter hoog en start met bloeien in de late zomer. De paars-roze bloemen lijken op kwastjes en staan in grote schermen. Eenmaal uitgebloeid verschijnen er donzige, beigekleurige zaadhoofden die er tot ver in de winter prachtig uitzien.

2. Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’

Nog zo’n hoge (2 – 2,5 meter) vaste plant voor de nazomer is koninginnekruid. Bloeit vanaf juli met purperroze bloemschermen, heeft een geweldige structuur en prachtige roodpaarse stelen.

3. Persicaria polymorpha

Met een hoogte én breedte van zo’n 1,5 meter is dit een echte reus voor achter in je border. Opvallend zijn de rode stelen en roomkleurige bloempluimen die vanaf midzomer tot in het najaar bloeien. Laat je niet afschrikken door zijn Nederlandse naam, deze duizendknoop woekert niet.

Siergrassen

Hoge vaste planten zijn perfect te combineren met grassen zoals Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ of Molinia arundinacea ‘Windspiel’. Ze kunnen ondersteuning bieden en vormen vaak een aantrekkelijk winterbeeld.