Geplaatst op

Tuinieren in maart: dit kun je doen

De temperatuur gaat omhoog, de dagen worden langer en je tuin komt weer tot leven. Maart is een echte tuinmaand!

Snoeien

In de maand maart kun je struiken snoeien die (na half juni) bloeien op éénjarig hout. Vlinderstruiken, lage Spiraea soorten maar bijvoorbeeld ook Hibiscus kunnen flink aangepakt worden als ze jou te groot of breed worden.

Restanten van afgestorven vaste planten en siergrassen in jouw tuin kun je weghalen. Knip de planten terug tot net boven de grond en je zult zien dat ze weer uit gaan lopen met jong en fris blad.

Wintergroene vaste planten en siergrassen die lelijk zijn geworden door vorstschade, kun je ook afknippen. Vroege bloeiers zoals Iberis en Carex knip je liever na de bloei.

Lavendel en Helianthemum kun je eind maart snoeien, maar ook meteen na de bloei. Let er bij het snoeien van lavendel op dat je altijd nog wat groen ziet en niet tot in het kale hout knipt.

Planten scheuren

Vaste planten in jouw border die uitgegroeid zijn tot grote pollen kun je nu delen of ‘scheuren’. Neem de planten op en trek de pollen met de hand of met behulp van een spade of scherp mes uit elkaar. Zo maak je eenvoudig van één plant meerdere nieuwe planten. De gescheurde scheuten kun je weer in mooie groepen uitplanten of ruilen met tuinvrienden.

Bodem verbeteren en bemesten

Vergeet niet voor het planten de bodem wat aandacht te geven. Maak de aarde los en voeg organisch materiaal toe om het bodemleven te stimuleren. Als alle planten op de juiste plek staan strooi je wat organische mest en een laagje compost.