Geplaatst op

Tuinieren op natte of vochtige grond

Blijft de grond in jouw tuin lang nat en vochtig? Een natte tuin hoeft geen ramp te zijn. Verbetering van de bodem en vochtminnende planten zijn de sleutel tot succes.

Natte grond verbeteren

Door jaarlijks grof organisch materiaal zoals compost of stalmest door de bovenste grondlaag te woelen, zal de drainage verbeteren. Overweeg bij het plaatsen van planten die niet van ‘natte voeten’ houden, wat grit toe te voegen aan de bodem van het plantgat.

Harde lagen

Soms heb je dieper in de bodem te maken met harde lagen waardoor (regen)water niet snel genoeg weg kan zakken. Je kan deze storende lagen doorbreken door je tuin diep genoeg om te spitten. De bovenste grondlagen zijn vaak voedzamer dan de onderste grondlagen. Let er daarom op dat je de onderste lagen niet naar boven werkt.

Heb je een bestaande tuin en is spitten geen optie? Boor dan met een grondboor gaten door de harde lagen. Deze gaten vul je vervolgens met grof rivierzand of grind.

Verhoogde plantbedden

Bij hele natte grond kun je ook planten in verhoogde plantbedden. Overtollig water kan makkelijk weglopen en de bedden vul je aan met een grondmix die past bij je beplanting.

Planten voor vochtige grond

Het is een goed idee planten te kiezen die houden van vochtige omstandigheden: