Geplaatst op

Werkzaamheden in mei en juni

Het late voorjaar is een prima tijd om je tuin eens goed te bekijken en waar nodig aan te pakken. Vaste planten zijn nog niet volgroeid waardoor je het ontwerp van je borders makkelijk kunt overzien.

Aanplanten

Lege plekken, die ontstaan zijn door planten die de winter niet hebben overleefd, zijn nu duidelijk zichtbaar. Doordat de bodem deze tijd van het jaar meestal voldoende vochtig is, kun je de dode planten nog vervangen door nieuwe tuinplanten.

Maak de grond vruchtbaar door er voor het aanplanten compost of organische mest door te scheppen. Om te zorgen dat de planten goed aanslaan is het belangrijk om ze na het aanplanten water te geven.

Snoeien en aanbinden

Iberis, Vinca en andere vroegbloeiende vaste planten die al uitgebloeid zijn kunnen worden teruggeknipt. Zo blijven de planten mooi compact en stimuleer je nieuwe groei.

Snoei laatbloeiende planten zoals Aster, Vernonia en Eupatorium vóór de langste dag (21 juni) flink terug. Deze zogenoemde ‘Chelsea chop’ zorgt ervoor dat de plant mooi vertakt, niet zo hoog wordt én later bloeit. Van de afgeknipte toppen kun je stekken maken. Als de stekken aanslaan kun je ze aan het einde van de zomer uitplanten.

Planten met lange bloemstelen die gemakkelijk omknakken kun je stutten. Voor een natuurlijk resultaat plaats je stokjes achter de stengels en bind je deze losjes aan.

Tip: Zet bloemen die al geknakt zijn, binnen in een vaas.

Voeden

Tot slot kun je de border voor de tweede keer dit jaar voeden met een organische meststof. Ook kan je een laag mulch aanbrengen tussen de planten. Dit verrijkt niet alleen de bodem maar beschermt hem ook tegen uitdroging en hitte.